Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 HAWKING

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
chiron
Moderator
Moderator
chiron


Kadın
Mesaj Sayısı : 217
Yaş : 41
Kayıt tarihi : 15/04/07

HAWKING Empty
MesajKonu: HAWKING   HAWKING Icon_minitimePtsi Mayıs 07, 2007 10:42 am

Stephen Hawkıng(1942- )


HAWKING Hawking
Stephan Hawking 8 ocak 1942'de (Galileo'nun doğumundan tam 300 yıl sonra) Ingiltere Oxford'da doğdu.Ailesi kuzey Londra'da oturuyordu.Fakat II. dünya savaşı sırasında burası bebek dünyaya getirmek için çok emniyetli bir yer değildi. Bu yüzden Oxford'a taşındılar. Hawking sekiz yaşında iken, kuzey Londra'dan 20 mil uzaktaki St Albans gitti.Onbir yaşında St Albans okuluna kayıt oldu.


Buradan mezun olduktan sonra babasının eski okulu Oxford üniversite' si kollejine devam etti.
Stephan babasının tıpla ilgilenmesini istemesine karşın, o matematiği seviyordu. Fakat okulun matemetik bölümü mevcut değildi. Bu yüzden onun yerine fizik okumaya başladı. Üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirildi.
Stephan daha sonra Cosmology üzerine çalışmak üzere
Cambridge' e gitti. O zamanlar Oxford' da Cosmology üzerine çalışma yoktu. Cambridge'de Fred Hoyle'u supervisor olarak istemesine karşın süpervisorü Denis Sciama idi. Doktorasını aldıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville' de Caius kollejde profesör asistanı oldu. 1973'de Astronomi Enstütüsünden ayrıldıktan sonra Stephan uygulamalı matematik ve teorik fizik bölümüne geçti. 1979'dan sonra matematik bölümünde Lucasian profesörü oldu. Bu profesörlük 1663 yılında üniversite parlemento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuştu. Ilk olarak Isaac Barrow sonra 1669'da [color=#3c6680]Isaac Newton'a verilmişti.
Stephan Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Roger Penrose ile birlikte [color:33d1=#3c6680:33d1]Einstein'in Uzay ve Zamanı kapsayan Genel görecelik teoreminin Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç Quantum Teorisi ile Genel Görecelik Teorisinin birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Bu yirminci yüzyılın ikici yarısının en büyük buluşlarından biriydi. Bu birleşmenin bir sonucuda karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Diğer bir sonucda evrenin bir sonu ve sınırı olmadığıydı. Buda evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çercevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu.
Onun birçok kitabından bazıları,
The Large Scale Structure of Spacetime, General Relativity: An Einstein Centenary Survey, ve 300 Years of Gravity. Stephen Hawking'in en popüler ve ençok satan iki kitabı;A Brief History of Time ve daha sonraki kitabı, Black Holes and Baby Universes and Other Essays.
Profesör Hawking 12 onur derecesi almıştır. 1982'de CBE ile ödüllendirilmiş,bundan başka birçok madalya ve ödül almıştır.
Royal Society'nin ve National Academy of Sciences (Amerikan ulusal bilimler akademisi(N.A.S.) ) üyesidir.
O teorik fizik çalışmaları ve yüklü programına rağmen ailesine (üç çocuk ve bir torun) her zaman zaman ayırmayı bilmiştir.



Kaynak: www.hawking.org.uk
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.baykussanat.com
chiron
Moderator
Moderator
chiron


Kadın
Mesaj Sayısı : 217
Yaş : 41
Kayıt tarihi : 15/04/07

HAWKING Empty
MesajKonu: Geri: HAWKING   HAWKING Icon_minitimePtsi Mayıs 07, 2007 10:43 am

Stephen Hawking'in iddiası: 21. yüzyılda insanlar yenilenecek



Ünlü fizikçi Stephen Hawking, Hindistan'ın Bombay kentinde katıldığı "Strings Kuramı 2001" Konferansında gelecek yüzyılı değerlendirerek insanın 100 yıl içinde dünya dışında başka gezegenlere yerleşebileceğini ve genetik bilimi sayesinde de gelecek yüzyıl içinde mükemmel insanın türetiliceğini söyledi.

"Zamanın Kısa Tarihi" adlı yapıtıyla tanınan ünlü İngiliz fizikçi Bombay’daki 2 haftalık konferansta, 3000 kişiye "Gelecekte bilim" konusunda bilgi verdi. 59 yaşındaki Hawking, 100 yıl içinde insanın Dünya dışında başka gezegenlere yerleşebileceğini kesin dille anlattı.

"Gen mühendisliğinin iyi bir iş olduğunu söylemiyorum. Ancak gelecekte, beğenelim beğenmeyelim, (gelecek yüzyıl ya da binyılda değilse bile) önümüzdeki milyonlarca yıl içinde muhtemelen genetik olarak geliştirilmiş insanlar olacaktır" diyen Hawking, gezegenimizin, doğayı koruma önlemlerine gereken önem verilmezse 2800 yıllarında tamamen yaşanmaz bir gezegen olacağı tahmininde bulunan bir bilim adamı olarak tanınıyor.

Bebekler rahim dışında gelişecek

Evrenin gizemlerinin ve fizik bilimindeki çelişkili görünen kuramların uzlaştırılması ve açıklanmasına yardımcı olmayı hedefleyen "Dizi" kuramını tartışmak üzere, ABD ve Batı Avrupa dışında ilk kez Bombay’da düzenlenen "Strings 2001" konferansında Hawking, gelecek yüzyılda, yine "beğenelim beğenmeyelim" bebeklerin rahim dışında yapay ortamlarda dölüt (cenin) gelişimlerini tamamlayabileceklerini anlattı.

İngiltere’nin büyük fizik alimi Sir Isaac Newton’un (1642-1727) Cambridge Üniversitesi’ndeki Lucas Kürsüsü’nün başında olma onurunu taşıyan Hawking, uzun uzay seyahatleri için insanın zihinsel-bedensel yeteneklerini geliştirmek zorunda olduğunu belirtti.

Konferansta, "Gelecek yüzyılda kendimizi yok etmezsek, gezegenlere ve yakın yıldızlara gidebileceğiz" diyen Hawking’in Dizi Kuramı, kanıtlanırsa evrenin kökeni ve kaderi üzerine çok şey aydınlaşmış olacak.

İnsandan daha gelişmiş bir ırk yok

Evrenin doğumuna ilişkin "Büyük Patlama Kuramı" atomaltı dünyanın gücü ve uzayda ışık yutan karadelikler üzerine uzman olan Stephen William Hawking, başka gezegenlerde insandan daha fazla gelişmiş bir ırk bulunmasının muhtemel olmadığını söylerken, dinleyicilere şöyle takıldı:

"İnsandan daha gelişkin çok üstün canlı türleri varsa niye diğer gökadalara yayılmadılar... Veya bizi ziyaret etmeyip de bizi kendi halimize bırakıp başımıza açtığımız dertlere yanmamızı seyredelenler olabilir mi ?.. Daha düşük düzey bir yaşam şekline bu denli hürmetkar olabileceklerinden şüphe ederim."

DNA tüm yaşam için temeldir

Genetik mühendisliğinin, yeryüzünün daha iyi beslenmesi için bitkilerde ve hayvanlarda ekonomi için sınırlandırılmasaı gerektiğini söyleyen Hawking, "DNA Yer’de tüm yaşam için temeldir. İnsan ırkı ve DNA’sı hızla karmaşıklığını arttıracaktır" dedi.

Dünya nüfusunun süratle artmasının mutlaka aile ve nüfus planlamasıyla önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Hawking, 7 milyara yaklaşan dünya nüfusunn her 40 yılda bir ikiye katlandığını hatırlattı. "Böyle giderse 2 bin 600 yılında dünyada tüm insanlar omuz omuza sıkışık duracaklar" diyen Hawking, bu nüfusu besleyebilecek elektrik üretiminin de yerküreyi kıpkırmızı korlaştıracak kadar ısıtabileceği yollu benzetme yaptı.


Önümüzdeki yeni yüzyılda, daha da modern yöntemlerle, insanların genleriyle oynanarak onarılacağı ve yenileneceği bildirildi.
Matematik ve fizik dersi verdiği Cambridge Üniversitesi'nde konuyla ilgili bir açıklama yapan ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking ‘‘genetik mühendisliğinin iyi bir şey olduğunu savunuyorum sanılmasın. Sadece, sevsek de sevmesek de, bu olayın yeni yüzyılda gerçekleşeceğini dile getirmek istiyorum’’ diye konuştu..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.baykussanat.com
chiron
Moderator
Moderator
chiron


Kadın
Mesaj Sayısı : 217
Yaş : 41
Kayıt tarihi : 15/04/07

HAWKING Empty
MesajKonu: Geri: HAWKING   HAWKING Icon_minitimePtsi Mayıs 07, 2007 10:59 am

Hastalığın başlıkta görüldüğü gibi birden fazla ismi var. Ünlü Fransız Nörolog Charcot tarafından 1869’ da ilk kez tarif edildi. Bu nedenle onun adı ile de anılıyor. Çok daha sık olarak Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) olarak anılmaktadır. Avrupa'da Motor Nöron Hastalığı tercih ediliyor. Kongre duyurularında ALS/MND olarak adlandırılıyor hastalık.

Amyotrofik Lateral Skleroz adı bir taraftan kas atrofisine öte yandan yan kordon yani-piramidal yolun tutuluşuna işaret ediyor. Motor Nöron Hastalığı ile kastedilen hem birinci (piramidal yol) hem de ikinci motor nöronun tutuluşudur. Gerçekten hastalığın belirtileri, başlıca birinci ve ikinci nöronun tutuluşuna ait olanlardır. İkinci nöron tutuluşu kraniyal nüvelerin ve medulla spinalisteki ön boynuz hücrelerinin dejenerasyonu nedeni iledir. O halde klinik tablo, refleks canlılığı, spastisite, Babinski ve Hoffmann belirtileri (I. Nöron) ve kas atrofisi, fasikülasyon, bülber nüveler tutulmuşsa dilde atrofi ve fibrilasyon (II Nöron) yutma, çiğneme güçlüğü, konuşmada dizartri olarak şekillenecektir

Birinci nöron tutulması reflekslerin artışına, ikinci nöron ise azalmasına yol açacaktır. Hangisinin tutuluşu öncelik gösteriyorsa reflekslerin azalması ya da artması buna bağlı olarak değişecektir. Büyük çoğunlukla görülen, atrofiye karşın reflekslerin canlı oluşudur. Birinci nöron, II nöron ve bulber belirtilerin birlikte bulunuşu hastalığın ileri dönemlerinde karşılaşacağımız bir tablodur. Hastalığın başlıca özelliği progresiv (ilerleyici) bir karakterde olmasıdır. Çoğunlukla 3-4 yıl içinde hastalar geç döneme ulaşır ve kaybedilirler

Başlangıç çoğunlukla gayet sinsidir. Elin küçük kaslarında güçsüzlük ve erime sıklıkla başlangıç belirtisidir. Buna, hastaların seyirme olarak tarif ettiği fasikülasyonlar eklenir. Hasta bacaklarında kramplardan şikayetçi olabilir. Başlangıç, bulber alanda ve dizartri, boğuk ses, yutma güçlüğü şeklinde olabilir. Bazen bacaklarda, distal kaslardaki zaaf ilk belirti olarak ortaya çıkar. Bu ilk belirtiler haftalar ve aylar içinde yavaş yavaş ilerler, yaygınlaşır ve öteki ekstremitelere geçer. Hastalık kural olarak değişmez şekilde ilerleyicidir. Yıllar içinde tüm vücuda yayılır ve birinci ve ikinci nörona ait zengin belirtilerle seyreder. Kas erimeleri ile birlikte yaygın piramidal deliller, çene refleksi dahil veter-kemik reflekslerinin artışı, bulber belirtiler ile birlikte ileri devredeki klinik tabloyu oluşturur. Uzun yıllar sadece bulber belirtilerle seyreden ya da taraflarda yaygınlaşıp bulbusa atlamayan vakalar vardır. Hastalık yutma, dolayısıyla beslenme güçlüğü ve solunum yetersizliği ile fatal sonuca ulaşır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.baykussanat.com
chiron
Moderator
Moderator
chiron


Kadın
Mesaj Sayısı : 217
Yaş : 41
Kayıt tarihi : 15/04/07

HAWKING Empty
MesajKonu: Geri: HAWKING   HAWKING Icon_minitimePtsi Mayıs 07, 2007 10:59 am

Hastalığın prognozu genel olarak kötüdür ve fataldir. Yukarıda belirttiğimiz gibi ortalama hastalık süresi 3-4 yıl olmakla birlikte yavaş seyreden ve yaşam süresi 10 yılı aşan vakalar vardır. Ünlü bilim adamı Stephan Hawking’e bu tanı konmuştur. Bu büyük bilgin 25 yılı aşan bir süreden beri hastalıkla yaşamakta ve bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir

http://www.itfnoroloji.org/ozdemir/motornoron.htm
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.baykussanat.com
 
HAWKING
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Stephen William Hawking

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Akademik Forumlar :: Bilim-
Buraya geçin: