Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 BİTKİLER ve FAYDALARI

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
crybaby
Moderator
Moderator
crybaby


Kadın
Mesaj Sayısı : 91
Yaş : 39
Kayıt tarihi : 04/01/07

BİTKİLER ve FAYDALARI Empty
MesajKonu: BİTKİLER ve FAYDALARI   BİTKİLER ve FAYDALARI Icon_minitimeÇarş. Ocak 24, 2007 4:17 pm

Ada Çayı,
Faydaları: Kuvvet verici, mide karın ağrılarını giderici, idrar söktürücü, yatıştırıcı teskin edici, gaz çıkartıcı, ağrı kesici, iştah açıcı, hazmı kolaylaştırıcı, balgam söktürücü ve dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bademcik ve diş eti iltihaplarını kurutur. Banyo suyuna ilave edilerek vücuda zindelik verir.
Kullanımı: 1 veya 2 adet Ada Çayı fincandaki sıcak suda 2-3 dk. bekletilir, daha sonra çıkarıldıktan sonra isteğe göre limon ve şeker ilave edilip içilir.

Anason Tohumu,
Faydaları: Hazmı kolaylaştırır, iştahsızlığı giderir, mide -ve bağırsak gazlarını söktürür, idrar arttırır, migren ağrılarını keser, astım, nefes darlığı ve bronşitte görülen şikayetleri giderir. Bilhassa çocuklara uyku vermede, mide gazlarını gidermede çok faydalıdır.
Kullanımı: Bebekler için bir çay kaşığı anason bir bardak suda çay olarak hazırlanır. Yemeklerden önce suya veya süte > katılarak birkaç çay kaşığı verilir. Büyükler yemeklerden önce ^ veya sonra günde 2-3 bardak içebilir.
Not: Fazla miktarda alındığında baş ağrısı ve uyuşukluk yapar.

Biberiye
Faydaları: Antiseptik idrar arttırıcı, idrar yolarını temizleyici, kansızlığı ve hazımsızlığı giderici, çarpıntıyı kesici, güç verici, /yara iyi edici, mide ve bağırsak uyarıcı, safra arttırıcı olarak • kullanılır. Ayrıca halsizlik, astım, selülit, saç dökülmei, kolestrol,' unutkanlık, migren, cilt kırışıklıkları, sinirlilik, şeker hastalığına • ve kabızlığı önlemeye iyi gelir. Koku ve tat vermek amacıyla çeşitli et, balık, sebze yemeklerine ve çorbalara karıştırılır.
Kullanımı: Demlikteki kaynatılmış suya bir tutam Biberiye eklenerek üzeri kapatılıp 10-15 dk. demlendirilir.
Not: Anne adaylarının ve kan basıncı yüksek olanların kullanması tavsiye edilmez.

Fesleğen,
Yöresel Adları: inhan, Fesliyen, Faslan, Rahan, Reyhan
Kullanım Alanları: Sinir yatıştırıcı, kuvvet verici, idrar söktürücü, uykusuzluk giderici kullanıldığı gibi baş ağrısı ve baş dönmelerine, kadınların özel hallerine ait ağrı, hazımsızlık, arı sokması, sara nöbeti, felç gibi durumlar ile, bebek ağızlarındaki pamuklaşmalarda ve emzikli hanımlarda ' süt miktarını artırmada kullanılır. Ayrıca soslar ve baharat karışımlarında ve tüm yemeklerde kullanılmaktadır.
Kullanımı: Demlenerek çay halinde içilir.

Hatmi Çiçeği,
Faydaları: Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı olarak, öksürüğe karşı içilir. Çocuklarda mide rahatsızlıklarında ve ishale karşı kullanılır.
Kullanımı: Bir tutam hatmi demlikteki kaynamış suda 15-; 20dk. bekledikten sonra günde 3-4 bardak içilebilir. Bilinen yan etkisi yoktur.

Ihlamur,
Faydaları: Hazırlanan Ihlamur Çayı sinirleri yatıştırır, bağırsak kurdunu düşürür, bağırsak sancısını giderir, öksürüğü keser, damar tıkanıklığını açar, gribi iyileştirir, hazımsızlığı ve mide üşütmesini giderir. İdrar söktürücü, terletici, yatıştırıcı, göğüs yumuşatıcı özelliklerine sahiptir. Haricen banyo suyuna ilave edilerek kullanıldığında sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği vardır.
Kullanımı: Demlikteki suya bir tutam ıhlamur eklenerek üzeri kapatılıp 10-15dk. kaynatılarak kullanılır.

Isırgan Otu,
Yöresel Adları: Cımbar, Cızlangaç, Cızgan, Çincar, Daladiken, Dalayan diken, Gazga, Gendişken
Faydaları: Isırgan fazla miktarda demir ihtiva etmesi nedeniyle kıymetli bir gıda bitkisidir. Kaynatılan suyu bal ile içilirse nefes darlığında, böbrek sancılarının giderilmesinde, mesane sancısının giderilmesinde, ter, idrar ve kadınlarda adetin söktürülmesinde, emzikli hanımlarda sütun arttırılmasında vücuttaki zararlı maddelerin atılmasında, yorgunluğun giderilmesinde faydalıdır. Tozu buruna çekilerek kanı durdurur. Kan temizleyici iştah açıcı olarak kullanılır.
Kullanımı: Demlikteki kaynatılmış suya bir tutam ısırgan otu eklenerek üzeri kapatılıp 10-15 dk. demlendirilir. Çayı ile yıkanan saçlar beslenir, güzelleşir.

Karabaş Otu,
Faydaları: Kalbe ve tıkanık damarlara iyi gelir, vücûdu ve bağırsakları kuvvetlendirir, sinirlere kuvvet verir, böbrek, mesane ve idrar yollarını kuvvetlendirir. Sinirlere kuvvet verir. Böbrek mesane ve idrar yollarını kuvvetlendirir, mafsal ağrılarına, makat hastalıklarına şifa verir. Balgam söker, uyuşukluk giderir, zindelik verir.
Kullanım Şekli: Demlenerek çay gibi içilir.

Kantaron,
Yöresel Adları: Mayasıl Otu, Sarı Kantaron, Koyun Kıran, Binbirdelik Otu, Kan Otu, Kantaryon
Faydaları: İştah açıcı, vücudu kuvvetlendirici, uykusuzluğu giderici, hafif bir sakinleştirici, rahatlatıcı özelliği vardır. Sinirsel depresyonlarda, sindirim rahatsızlıklarında ve siyatik tedavisinde, adet düzensizliğinde ve böbrek hastalıklarında kullanılır.

Kekik,
Faydaları: Bedeni kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır, iştahsızlığı giderir, kalp çarpıntılarını keser, bağırsak iltihaplarını iyileştirir, salgı bezlerini düzenler, aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar, böbrek ve mesanedeki mikropları öldürür, afrodizyak etkisi vardır (cinselliği kamçılar). Hastalıklara karşı direnç verir, öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır.
Ayrıca kekik suyu ile banyo, romatizma ağrılarını dindirir. Kandaki şeker miktarını azaltır.
Not: Hamileler ve guatırı olanlar kullanmamalıdır.

Kimyon Tohumu,
Faydaları: Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında, gaz çıkartıcı, kramp çözücü, uyarıcı,idrar söktürücü, kuvvetlendirici ve terletici etkiye sahiptir.
Kullanımı: Bir tatlı kaşığı kimyon iki bardak suda demlenerek kullanılır. Günde 2-3 bardak yemeklerden önce veya sonra içilir.

Nane,
Faydaları: Mide gazı söktürür. Nefes darlığını açmada, baş dönmelerini durdurmada, soğuk algınlıklarında ve tansiyonu düşürmede kullanılır. Baharat olarak yemeklerde ve çorbalarda kullanılır.
Kullanımı: Demlenerek çay halinde içilir.

Papatya,
Faydaları: Hazırlanan çayı; romatizma, uykusuzluk, hazım bozukluğu, grip ve kansızlıkta, baş dönmesi, sinir krizleri ve ruhi depresyon vb. rahatsızlıklarda, diş eti ve ağız boşluğu iltihaplarının kurutulmasında, egzamada, iştah açmada ve hazmı kolaylaştırmada kullanıldığı gibi ayrıca idrar arttırıcı, yatıştırıcı, yara iyileştirici, iltihap önleyici, gaz ve safra söktürücü olarak yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
Kullanımı: Demlenerek hazırlanan çay sabahları aç karına bir bardak içilir.

Rezene,
Yöresel Adları: Cumhur, Raziyane, Rendene, Sincibil, Melötüre, Mayona.
Kullanım Alanları: Mide ve bağırsak hastalıklarında, Midenin hazım gücünü artırmada, karın şişmelerini önlemede ve idrar söktürücü olarak kullanılır.
Kullanımı: Demlenerek çay halinde içilir.
Not: Günde 1-3 bardak içilir. Fazla alındığında uyuşukluğa sebep olabilir.

Sinameki,
Faydaları: Kabızlık için faydalıdır.
Kullanımı: Demlikteki kaynatılmış suya l tutam Sinameki eklenerek üzeri kapatılıp 10-15 dk. demlendirilir. Demlendikten sonra süzülerek günde 1-2 bardak içilir.
Not: Uzun süreli veya sürekli kullanılmaması tavsiye edilir.

Melisa,
Yöresel Adları: Oğul Otu, Kovanotu, Limon Nanesi.
Kullanım Alanları: Uyku bozuklukları, sinirsel rahatsızlıklar, ' işlevsel kalp rahatsızlıkları, sinirsel kaynaklı mide ve bağırsak rahatsızlıkları, organizmanın dengelenmesi ve savunma gücünün yükseltilmesinde kullanılır. Hafıza zayıflığına faydalıdır. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi rahatsızlıkları keser. Baş ağrısı ve migrenede faydalıdır.
Kullanımı: Demlenerek çay gibi kullanılır.

Zencefil,
Faydalan: İştah açar, bağırsak gazı söktürür, kusmayı önler, ishali keser, bedeni ve zihni gücü arttırır. Afrodizyak (Cinsel gücü arttırıcı) özelliği vardır. Ayrıca bir yemek kaşığı bala bir çay kaşığı zencefil tozu karıştırılarak sabah akşam yenirse kuru öksürüğü keser, boğaz ağrısına iyi gelir. Tane zencefil ıhlamurun içine eklenerek içilir.

Doğal Kuşburnu Çayı,
Faydaları: Kuşburnu meyveleri mükemmel C kaynağıdır. Portakaldan 20, Limondan 30 kat fazla ; vitamini t- fayla C. Vitaminine sahiptir. Kan temizleyici, kurt düşürücü, bağırsak yumuşatıcıdır. Mide kramplarında, böbrek ve sindirim sistemi bozukluklarında faydalıdır. Ayrıca gözleri güçlendirir, vücudun gelişmesini destekler ve romatizma ağrılarına karşı vücudun direncini artırır.
Kullanımı: Demliğe 2-3 su bardağı su ve 1-2 yemek kaşığı kuşburnu ekleyip demleyerek veya kaynatarak kullanabilirsiniz.

Doğal Form Çayı,
Kullanım Şekli: Bitkiler eşit bir şekilde karıştırılıp 1-2 yemek kaşığı karışım demlikteki kaynamış suda üstü kapalı î olarak 15-2Ödk. demlendikten sonra günde 2-3 fincan içilebilir.-; Çayı günlük taze hazırlayarak ve birer hafta arayla' kullanabilirsiniz.
İçindekiler: Kuşburnu (Rosa Canina), Funda Yaprağı (Erica Arborea), Rezene (Foeniculum Vulgarej, Biberiye(Rosmarinus Offıcinalis), Ardıç Tohumu (Juniperis. Communis), Sinameki (Cassia Angustifplia), Altmotu1" (Helichrysumspp), Atkuyruğu (Eguisetum Arvense), Ebegümeci^ (Malva Sylvestris).

Doğal Gribal ve Öksürük Çayı,
Faydaları: Solunum ve sindirim yolları rahatsızlıklarında, öksürük ve boğaz ağrılarında, soğuk algınlığında, göğüs yumuşatıcı, rahatlatıcı, sakinleştirici olarak kullanılır.
Kullanımı: Bitkiler eşit bir şekilde karıştırılıp 1-2 yemek kaşığı karışım demlikteki kaynamış suda üstü kapalı olarak . . 15-00dk. demlendikten sonra günde 3-4 bardak içilebilir. -
içindekiler: Adaçayı, ıhlamur, hatmi çiçeği, kuşburnu,,] zencefil, meyan kökü, ayva yaprağı, kantaron, kekik."

Rahatlatıcı Banyo Tavsiyeleri,
Bitki Banyosu: Bir tutam papatya, ıhlamur, adaçayını yarım saat kaynatıp doldurduğunuz küvete dökülüp içine girin.
Bitki Yağı Banyosu: Küveti doldururken 3 damla nane, 3 damla biberiye yağı katılın ve içine girin.




http://www.noktadoga.com/bitkiler.php
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.blogcu.com/crybaby
LiMaN
Administrator
Administrator
LiMaN


Mesaj Sayısı : 1977
Kayıt tarihi : 10/12/06

BİTKİLER ve FAYDALARI Empty
MesajKonu: Geri: BİTKİLER ve FAYDALARI   BİTKİLER ve FAYDALARI Icon_minitimePerş. Mart 29, 2007 9:32 am

Türkiyedeki Bitki Toplulukları Türleri


Relikt (Kalıntı) Bitki: 4.Zamandaki buzul devrinde yaşayabilen iklimlerin ısınmasıyla günümüzde dağların yüksek kesimlerindeki soğuk alanlarda yaşamını sürdüren eski devre ait bitkilerdir.

Endemik Bitki: Ancak sıcak iklimlerde yetişen ama ülkemizde Torosların güneye bakan sıcak yamaçlarında yetişme ortamı bulabilen bitkiler.

Geniş Yapraklılar: Kayın,Kestane,Meşe, Dişbudak,Ihlamur, Kavak

İğne Yapraklılar: Ladin, Köknar, Sarıçam, Karaçam, Kızılçam

A – ORMANLAR
1.Karadeniz Ormanları: Türkiye ormanlarının %25’idir. Nem ve Yağış fazla olduğundan çeşitlilik fazla ve bitki örtüsü gürdür. Bu ormanlar;

Doğudan Batıya
Alçaktan Yükseğe
Kuzeyden Güneye doğru yükselti ve yağışın değişmesine paralel olarak farklılaşır.

2.Batı Anadolu Ormanları: Çanakkale Boğazı ile Ege Kıyılarını kapsar. Kuzeyde Karadeniz ormanlarındaki benzerlik güneye doğru Akdeniz ormanlarına dönüşür.

3. Akdeniz Ormanları: Karedeniz ormanlarından farkı kuraklığa dayanıklı olmalarıdır. Kıyıda 1000 m.lere kadar çıkan Maki kuşağının sona erdiği yerde başlayan orman kuşağı Toros Dağları boyunca uzanır. Sadece kuraklığa dayanabilen iğne yapraklı orman kuşağı yer alır. Bu ormanlar Karadeniz ormanları kadar gür değildir.

4. Doğu ve İç Anadolu Ormanları: İç kesimlerde sık olmamakla birlikte dağların yağış alan yüksek yerlerinde bulunurlar. Daha alçak yerlerde ise insanların tahribi sonucu yok edilmiş orman artıkları olan tek tük ağaçlar vardır. (Antropojen Bozkır)

B – MAKİ
Akdeniz iklimi etkisindeki kıyı bölgelerimizde insanların tahrip ettiği orman kuşağının yerinde oluşan bitki topluluğudur. Makiler çalı yada ağaççık olarak tanımlanır. Yüzlerce çeşidi vardır. (Tesbih, Sandal, Zakkum, Delice Zeytin, Kocayemiş, Keçiboynuzu v.s. bazılarıdır. )

Makiler tüm kıyılarımızda görülür. Ancak Güney kıyılarımızdan Kuzeye doğru yükselti basamakları ve çeşitleri değişir. (enlemin etkisi) Akdeniz’de 800-1000m lere Ege’de 500-600m lere Marmara’da ise 300m’ye kadar yetişebilirler. Karadeniz’de ise Yalancı Maki dediğimiz Garigler yer alır.

C – BOZKIR
İklim şartlarının ağaç yetişmesine uygun olmadığı yarı kurak yerlerdeki otsu, dikensi küçük çalı topluluklarıdır. İlkbahar aylarında

yemyeşil olan bu ot toplulukları, yaz kuraklığı ile sapsarı kurak ve çorak çalı topluluğuna dönüşür.

İç bölgelerimizdeki alçak (çukur) alanlarda yayılan bozkırlar yağışın arttığı dağ yamaçlarında yerlerini iğne yapraklı ormanlara bırakır. İç Anadolu’da bir çok yerde bu ormana geçiş kuşağı birden olmaz çünkü insanların tahribi sonucu eskiden orman olan alanlar tek tük ağaçlardan ibaret olan Antropojen Bozkırlara dönüşmüştür.

Doğu Anadolu’da yüksek platolardaki bozkırlar kurak bir yaz yaşamadıkları için yazın yemyeşil kalırlar. Bu yüzden buralarda büyükbaş mera hayvancılığı yaygındır.

D – DAĞ ÇAYIRLARI (Alpin Çayırları)
Ormanların yetişemeyeceği kadar soğuk ve az nemli yükseltilerde görülen yazın yeşeren kışın kar altında kalan soğuğa dayanıklı ot topluluklarıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://liman.yetkin-forum.com
taziko
göşkuşağı (onursal üye)
göşkuşağı (onursal üye)
taziko


Mesaj Sayısı : 455
Kayıt tarihi : 22/12/06

BİTKİLER ve FAYDALARI Empty
MesajKonu: Geri: BİTKİLER ve FAYDALARI   BİTKİLER ve FAYDALARI Icon_minitimeÇarş. Mayıs 09, 2007 2:55 pm

Ihlamur,
Faydaları: Hazırlanan Ihlamur Çayı sinirleri yatıştırır, bağırsak kurdunu düşürür, bağırsak sancısını giderir, öksürüğü keser, damar tıkanıklığını açar, gribi iyileştirir, hazımsızlığı ve mide üşütmesini giderir. İdrar söktürücü, terletici, yatıştırıcı, göğüs yumuşatıcı özelliklerine sahiptir. Haricen banyo suyuna ilave edilerek kullanıldığında sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği vardır.
Kullanımı: Demlikteki suya bir tutam ıhlamur eklenerek üzeri kapatılıp 10-15dk. kaynatılarak kullanılır


Teşekkürler crybaby valla çok iyi geldi cheers

ilaç sanayi bizleri esir almış durumda ve her ilacın bir yan etkisi var. Bence bu bilgilerin mümkün olduğunca üzerine gitmeliyiz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
BİTKİLER ve FAYDALARI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Akademik Forumlar :: Çevre - sağlık-
Buraya geçin: