Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Boş Ev . Bin-Jip

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 34
Kayıt tarihi : 29/12/06

Boş Ev   .   Bin-Jip Empty
MesajKonu: Boş Ev . Bin-Jip   Boş Ev   .   Bin-Jip Icon_minitimePerş. Nis. 10, 2008 6:49 pm

Boş Ev   .   Bin-Jip Bin_jip1

Boş Ev   .   Bin-Jip Binjip

Boş Ev   .   Bin-Jip B000A1OFZA.01._SCLZZZZZZZ_


Tür : Dram / Romantik
Gösterim Tarihi : 27 Mayıs 2005
Yönetmen : Kim Ki-Duk
Senaryo : Kim Ki-Duk
Görüntü Yönetmeni : Jang Seong Back
Müzik : Slvian
Yapım : 2004, Güney Kore , 95 dk.


Oyuncular

Hee Jae , Lee Seung-yeon , Jin Mo-ju

Kendine ait bir hayatı olmayan, diğer insanların yaşamına, kendi yöntemleriyle ortak olan bir adam... Yardıma ihtiyacı olan genç bir kadın...

Tatile giden insanların boşalttığı evlerini kullanarak yaşayan ve karşılığını kendince, bozulmuş ev aletlerini onararak ödeyen tuhaf bir adamın hikayesi Boş Ev. Yine böyle bir misafirliği sırasında kaldığı evde yalnız olmadığını fark eder. Evde kocası tarafından işkence gören genç bir kadınla karışılaşan adam şaşkındır. İlk başta birbirlerinden çok farklı görünen bu iki insan giderek yakınlaşır ve aralarında sıradışı bir ilişki başlar.

Sinemanın görsel gücünü kullanmayı büyük bir ustalıkla başaran Kim Ki-Duk'un Boş Ev'i, bunu en iyi kanıtladığı filmlerinden biri.


Boş Ev   .   Bin-Jip 3iron02


Boş Evler

Bir sanat eserini değerli kılan yenilikçiliği, özgünlüğü, farklılığı kısacası birçok yönüyle “benzemezliği”dir. Sanatın asıl gayesi anlatmak/vermek istediğini anlatırken/verirken eşsiz olabilmektir. Fakat sadece “eşsiz” olması, bir eseri sanatsal yapmaya yetmez. Anlam bütünlüğü ve aktarım yöntemi de önemlidir. Tüm bu öznel değerlendirmeler ışığında Boş Ev’in sanatsal değeri yüksek bir sinema filmi olduğunu söyleyebilirim.


Boş Ev   .   Bin-Jip 972-bosevertan1

Güney Kore sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Kim Ki-Duk’un Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen Boş Ev’i iletişime, yabancılaşmaya ve aşka dair eşsiz bir söylem yakalamayı başarıyor. İnsandaki beş temel duyuya da hitabeden sevgiyi/aşkı duyusal anlamda minimize etmesine rağmen yine de muhteşem bir duyarlıklık yakalıyor olması bakımından Boş Ev kesinlikle eşsiz bir film. Dokunamadığın, duyamadığın, koklayamadığın, tadamadığın bir aşkı yaşatmak ne kadar zorsa bunu görselliğe dönüştürmek de en az o kadar zordur. Kim Ki-Duk’un bunu başardığı bir gerçek.

Güzel kızın; tipsiz, kaba ve şiddet eğilimi yüksek eşi ile tam bir zıtlık teşkil eden sessiz, sakin ve yakışıklı genç arasında kalmasıyla başlayan olaylar zincirinde dikkatli bir izleyiciyi bekleyen birçok sürpriz mevcut. Bir yandan boş evlere girip kısa süreliğine de olsa yaşamanın getirdikleri gerilim yansıtmaksızın verilirken, öte yandan yeni yeni filizlenen sıcacık bir aşkın çıkışsızlığı gözler önüne seriliyor. Olsa olsa düşsel bir gerçekliğe sahip olduğu söylenebilecek hikaye sayesinde Güney Kore’nin adalet sisteminin, aile yapısının ve ölülerine gösterdiği saygının küçük de olsa bir fotografının çekildiğini fark etmek mümkün.


Boş Ev   .   Bin-Jip 972-bosevertan2

Çok uzun zamandır sinemada gözlemlenen önemli bir ayrıntının bir kez daha izini sürmek yerinde olacak şimdi. Boş Ev adıyla gösterilen Bin Jip filmi; ABD, İngiltere ve Kanada gibi büyük sektörel pazarlarda 9-Iron adıyla gösterime giriyor. Neden? Çünkü bu ülkelerin başını çektiği sinema sanayisi cenahında, şiddetin sevginin yerini alması alışkanlık haline getirilmiş. “9-Iron” ile referans gösterilen golf sopası, bir yandan filmin merkezindeki en şiddetli anları simgelerken, öte yandan sadece gönenç düzeyleri iyinin üzerinde olan bir kesimin yapabildiği bir spora atıfta bulunuyor. Madalyonun öbür yüzüne bakıldığında ise durum tamamen farklı. “Boş Ev” adıyla aktarılmak istenen duygular sevgiye, aşka ve hüzne dair…

Birileri içine girdiğinde yani içi kalabalıklaştığı zaman, eksikleri giderilen ve adeta canlanan boş evler aslında bir anlamda boş kalpleri simgeliyor. Boş evler yalnızlığı simgeliyor. Boş Evler hüznü simgeliyor. Filmin Avrupa’da ve Asya’da kullanılan Boş Ev adı bu anlamda çok önemli. Hem büyük bir ayrımı hem de büyük bir düşünsel birlikteliği niteleyen gösterim isimlerine önemli bir örnek Bin Jip…


Boş Ev   .   Bin-Jip 972-bosevertan3

Lee Seung-Yeon ve Jae Hee’nin tutarlı ve uyumlu oyunculuklarına, harika müziklerine rağmen Boş Ev tamamıyla bir yönetmen filmi. Bu minvalde filmde, Ki-Duk’un kendi dışında hiçbir ögenin öne çıkmadığı söylenebilir. Ama yoğun duygular yaratmayı başaran Boş Ev’in, duygusal ve imgesel filmlerden hoşlanmayanlara, heceli dilbilimsel yapısıyla ve bizim gibi ülkelerde seslendirme açısından kulak tırmalayan Uzak Doğu dillerine alerjisi olanlara hiçbir şey ifade etmeyeceği gerçeğini kabul etmek gerekir. O yüzden içerik açısından Veysel’in “Seversin, kavuşamazsın. Aşk olur” söylemiyle Fuzulî’nin “Uzakta oluşun bana yeter. Kavuşmaya takatim yok” mısraları arasında gidip gelen Boş Ev’i sadece ve sadece sanatseverlere öneririm.


Sayfa başına dön Aşağa gitmek
vasko
Moderator
Moderator
vasko


Erkek
Mesaj Sayısı : 919
Yaş : 34
Kayıt tarihi : 29/12/06

Boş Ev   .   Bin-Jip Empty
MesajKonu: Geri: Boş Ev . Bin-Jip   Boş Ev   .   Bin-Jip Icon_minitimeCuma Nis. 11, 2008 4:51 am

Sembolik bir film. Ana karakterlerin sadece bir repliği var ''seni seviyorum''
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
d.meltem
sarı
sarı



Mesaj Sayısı : 48
Yaş : 37
Kayıt tarihi : 02/03/08

Boş Ev   .   Bin-Jip Empty
MesajKonu: Geri: Boş Ev . Bin-Jip   Boş Ev   .   Bin-Jip Icon_minitimeCuma Nis. 11, 2008 1:46 pm

çok sağlam bir film Rolling Eyes
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Boş Ev . Bin-Jip
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Akademik Forumlar :: Sinema-
Buraya geçin: