Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  PortalliPortalli  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 NEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
astralcat
Moderator
Moderator
astralcat


Kadın
Mesaj Sayısı : 312
Yaş : 39
Kayıt tarihi : 20/12/06

NEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Empty
MesajKonu: NEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk)   NEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Icon_minitimePtsi Ocak 01, 2007 3:17 pm

1970’lerde doğru Batıda sanat dünyasını kaplayan multi-medya, video, kavramsal sanat uygulamaları içinde tuval resminin giderek azaldığı, ancak birbirinden kopuk bireysel çalışmalar halinde sürdüğü görülür. Çoğunlukla çevre sanatları ve avante-garde uygulamaların yer aldığı Venedik Bienali ve Documenta gibi uluslararası sergilerde bu yıllarda sunulan resimlerde genellikle grafik, KITSCH ve ‘‘Amatörce’’ bir uygulama tarzı egemendir. Resim sanatında olduğu kadar Post-Modernizm akımı içinde mimarlıkta da, popüler beğeniyi biçimlerine uyarlamaya başlamıştır. 1970’lerde birçok ülkede çeşitli kültürel bileşimlerin yol açtığı eklektisizm(seçmecilik), politik ve ekonomik bunalımlar ve terör olaylarının 1980’lere doğru sanatçıları resmin dolaysız ve Dışavurumcu anlatımına sürüklediği görülür.

1980’lerden başlayarak özellikle Almanya, Amerika ve İtalya da yeni kuşak bir sanatçı grubunun tuval üstüne yağlıboya resme dönüş yaptıkları, renkçi ve kalın boya uygulayan serbest bir fırça üslubuyla bireysel, mitolojik, öyküsel bir ikonografiye yöneldikleri izlenir. Bu sanatçılara Yeni- Dışavurumcular ya da Almanyada Die Wilde (yabanıllar) adı verilmiştir. 1980’ler başında uluslar arası sergilerde 1900’ların BECKMANN,NOLDE, KIRCHNER, GROSZ gibi Dışavurumcuları yeniden gündeme gelmiştir. Yeni- Dışavurumculuğun yüzyıl başının DIŞAVURUMCULUK akımıyla yakın bağları vurgulanmıştır.

1980’li yıllardaki en iyi sanat yapıtlarının belirgin özellikleri renk ve biçim dolgunluğu, sunuş zenginliği, bazı durumlarda da dramatik etki sağlamak için başvurulan anlatım yalınlığıdır. Bazen bu özellik sanatla ilgili önemsiz, kendine dönük düşünceleri, bazen de çok karmaşık ve önemli insan sorunlarını dile getirmek için kullanılır. Bu yapıtlardan birçoğu büyüktür ve dizi halinde yapıldıkları için anlaşılmaları bir grup resmi ya da heykeli inceleme yi gerektirir. Birçok yapıt da belli bir mekan düzenlemesinin bir parçasıdır. Bunlar, boyutları, nicelikleri, olanak ve ten zenginlikleriyle etkileyici ve kapsamlı bir iletişim ortamı oluştururlar ve bu özellikleriyle on dokuzuncu yüzyılın büyük boyutlu resimlere, ciltler halinde yayımlanan romanlara ve bilimsel kitaplara, Wagner’e ve güçlü bütünsel (total) sanat deneyimine duyduğu beğeniyi anımsatırlar.

Bu özelliklerin çağrıştırdığı başka bir dönem de, sanatların Tanrı’nın onuru ve kralların kutsal hakları adına seslerini yükselttikleri ve bu doğrultuda inançları pekiştirmek amacıyla çaba gösterdikleri Barok çağıdır. Ama 1980’li yılların önde gelen sanatçısı çoğu zaman egemenliği sorgulama eğilimindedir; tıpkı Kandinsky, Malevich, Mondrian ve o kuşak sanatçılarının çoğu gibi amacı daha çok modern insanın bilinç düzeyini yükseltmektir.1980’li yılların öne çıkan sanatı pek ender olarak yüceltici bir tutum takınır; kaldı ki, bu dönemde yüceltilecek pek az şey olduğu da söylenebilir. Dönemin en güçlü sanat yapıtları karşıt ideolojiler ve bağımlılıklarla bölünmüş ve çirkin bir geçmişin yükünü taşıyan Almanya’dan çıkmıştır.

Dolgunluğa bu geçiş yalnızca 1980’li yılların yeni’ sanatçılarında değil, daha önceki dönemin tanınmış sanatçılarında da görüldü. Bunlara en iyi örnek, Frank Stella’dır. Sanatçının, yalın, dingin ve düz kompozisyonları 1970’li yıllarda yerini birbirine dolanan çapraşık biçimleri, gelişigüzel renkleri ve dokularıyla aşırı hareketli görünen rölyef çalışmalara bırakmıştır. Mekanın etkili canlılığı onun artık başlıca kaygısı haline gelmiştir.
Yeni-Dışavurumcular ; duygu, büyü, şuuraltı ve tinsel konulara yönelirken METAFİZİK RESİM akımını geliştiren De Chirico gibi ressamlardan ve Gerçeküstücülükten de esinlenmişlerdir.


Alman Yeni-Dışavurumcular savaş, ölüm, seks, terör gibi konuları kimi kez kolaj halinde resimlerini bir araya getirmişlerdir.

WALTER LİBUDANEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Walterlibuda4xe3.th


WARNER TÜBKENEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Wernertbkefs5.th

BERNHARD HEİSİNG

GEORGE BASELİTZNEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Georgebaselitz9lb8.th

MARKUS LÜPERTZNEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Markuslpertzkn8.th

ANSELM KİEFERNEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Anselmkiefer3tc9.th

JÖRG İMMENDORFF

SİGMAR POLKE


Amerikan Yeni-Dışavurumcular da karşıt tonların ve canlı renklerin egemen olduğu, daha çok kişisel öykülerin fantastik, korkutucu, saldırgan biçimlerle işlendiği resimleriyle tanınırlar.


DAVID SALLENEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Davidsalle5pg1.th

RİCHARD BOSMANNEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Richardbosman2sw4.th

ERIC FİSCHLNEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Ericfischl2ux7.th

JOAN SNYDER

LEON GOLUBNEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Leongolub3yh1.th

SUSAN ROTHENBERGNEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Susanrothenberg4na4.th

LOUİSE FİSHMAN

JULİAN SCHNABELNEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Julianscnabel6eb0.th

JUDY PFAFF

FRANK

STELLA NEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk) Resim1co8.th
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://my.opera.com/astralcat/blog/
 
NEO EKSPRESYONİZM (Yeni-Dışavurumculuk)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» yeni pasaportlar

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Ders sayfaları :: sanat tarihi-
Buraya geçin: